Blogolj!

Már elérhető a nagyszülői gyed

Igazi örömhír érkezett a nagyszülőknek: január elsejétől már elérhető a nagyszülői gyermekgondozási díj (gyed), a juttatás maximális összege valamivel meghaladja a 225 ezer forint.

Minderről az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára számolt be pénteken egy sajtótájékoztató keretein belül. Az eseményen Rétvári Bence azt is elmondta, hogy a Magyarországon teljesen új családtámogatási lehetőséget olyan még dolgozó, nem nyugdíjas nagyszülők igényelhetik, akik – gyermekük helyett – átvennék az unokák napközbeni ellátásának feladatait.

Így tehát az egyébként az anyának vagy apának járó gyedet az ellátást a szülők otthonában végző nagyszülő kaphatja meg.

A nagyszülői gyed maximális összege 225 288 forint, a központi költségvetésben idén erre a célra 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre – idézte az MTI az államtitkárt.

Az Emmi korábbi közlése szerint a juttatást egyszerre csak az egyik nagyszülő veheti fel, de akár több unoka után is.

Feltételek

A feltételekről az államtitkár elmondta, hogy a nagyszülőnek az unoka megszületését megelőző két éven belül egy év munkaviszonyt kell igazolnia, a két szülőnek pedig – egyedülálló szülő esetében a gondozást végző anyának vagy apának – kereső tevékenységet kell folytatnia.

A szülőknek írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy a gyedet a nagyszülő kapja, aki ez alatt nem dolgozhat és nem is lehet nyugdíjas. A gyermeket ebben az időszakban nem lehet bölcsődében, óvodában elhelyezni – tette hozzá Rétvári.

Emellett még az is a feltételekhez tartozik, hogy a gyermek után más nem kaphat a gyermekgondozást segítő ellátást, és a szülők másik gyermekük után sem részesülhetnek gyermekgondozási ellátásban. Aktív korú nagyszülők esetében az unokák gondozása szolgálati időtartamnak számít.

Kérelmezés

A nagyszülők foglalkoztatójuknak kell, hogy benyújtsák a kérelmet, vállalkozóknak és őstermelőknek a járási kormányhivatalokhoz kell fordulniuk. Az igénylés további részletei és az ahhoz szükséges nyomtatvány elérhető a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján.

Rétvári Bence a bejelentéssel kapcsolatban elmondta, hogy bízik benne, hogy a nagyszülői gyed rugalmasan igazodik a családok igényeihez, ugyanis – mint fogalmazott – nagyon sokak számára legfontosabb szempont (újabb) gyermek vállalásakor a munka, a karrier és a családi élet összeegyeztetése. Így a családok sem a családtámogatástól, sem pedig a szülők jövedelmétől nem esnek el.

Az államtitkár arról is szült, hogy a munkáltatóval szemben ugyanaz a felmondási védelem illeti meg az érintett nagyszülőket, mint ami a szülőket.

(Borító: napi.hu)

https://csalad.blogstar.hu/./pages/csalad/contents/blog/88404/pics/lead_800x600.jpg
EMMI,gyed,nagyszülők,támogatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?