Blogolj!

Újabb kedvezményekkel segíti a kormány a nagyszülői gyedet

Megteremtik a nagyszülői gyermekgondozási díj munkajogi pillérét: kimondják, hogy a gyermekgondozási díj időtartamára a nagyszülő fizetés nélküli szabadságra jogosult.

Illusztráció: pixabay.com

A januártól életbe lépő nagyszülői gyeddel kapcsolatban nyújtott be törvénymódosítást a kormány. A cél, hogy megteremtsék a munkavállalói védelmét a nagyszülői gyedet igénybe vevőknek a munka törvénykönyvének módosításával – közölte az MTI-vel az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

„A munka törvénykönyve módosításának célja, hogy megteremtse a nagyszülői gyermekgondozási díj munkajogi lehetőségét, és kimondja, hogy a gyermekgondozási díj időtartamára a nagyszülő fizetés nélküli szabadságra jogosult. A javaslat értelmében erre az időszakra a munkavállaló felmondási védelemben is részesül, továbbá ez az időszak a szabadság és a végkielégítés szempontjából jogosító időnek minősül. 2020. január 1-től azok a nagyszülők, akik még nem mentek nyugdíjba, igényelhetik a GYED-et, ha a dolgozó szülő(k) helyett vállalják, hogy amíg a szülők dolgoznak, részt vállalnak az unokák nevelésében”

– részletezte Facebook-oldalán Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A családvédelmi akcióterv keretében a kormány 2020. januártól vezeti be a nagyszülői gyedet, amely lehetőséget ad arra, hogy a munkaerőpiacon aktív nagyszülő az unoka kétéves koráig – ikrek esetén hároméves korig – otthon maradhasson a gyermekkel, ha a gyermek után más nem kap gyermekgondozást segítő ellátást.

A nagyszülői gyed átlagfizetés esetén 208 ezer forint havi támogatást jelent, több unoka után többszörösen is igénybe vehető, és a nyugdíj szempontjából jogosultsági időnek számít.

Az igénybevétel feltételei, hogy a szülők jogosultak legyenek a gyedre, és hogy nyilatkozzanak arról, egyetértenek a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénybevételével. Emellett a nagyszülőnek is jogosultnak kell lennie a gyedre, azaz a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosítottnak kell lennie. Feltétel továbbá, hogy a gyermeknek a szülővel kell élnie, a nagyszülő azonban napközben vigyázhat rá a saját lakásában. A nagyszülő a gyed mellett pedig csak akkor dolgozhat, ha a munkavégzés az otthonában történik.

1
https://csalad.blogstar.hu/./pages/csalad/contents/blog/85958/pics/lead_800x600.jpg
család,családalapítás,családpolitika,családtámogatás,családvédelmi akcióterv,EMMI,gyed,gyermek,gyermekvállalás,novák katalin
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-11-14 17:17:44
Ezeknek a húgyagyúaknak hiába csinál az Orbán kormány bármi jót, nekik nem számít. Ezeknek a begyepesedett agyú senkiknek az aberrált liberráltak kellenek !!!
A karácsonyok, a neidermüllerek, a gy. némethek, a horváthok, a czeglédik, a csalók, a gazemberek, a pénz herdálói, a rombolók kellenek !!!!
(nem véletlen a csupa-csupa kisbetű !!!!!!!)
Pár nap, és megpróbálják majd bebizonyítani, hogy ezzel az intézkedéssel is micsoda kárt okozott az országnak a kormány !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?