Blogolj!

A magyarok számára ismét vonzó a család!

2010 óta 22 százalékkal csökkent a válások száma Magyarországon? Mi ez, ha nem az Orbán-kormány családpolitikai sikere? Ezzel együtt végre nő a gyermekvállalási kedv. Mindez nem csak anyagi kérdés, hiszen azokban a családokban születik több gyermek, ahol harmonikusan viszonyulnak a XXI. század elvárásaihoz és kihívásaihoz, ahol a két szülő egyenrangú fél, ahol úgy gondolják, hogy egy gyermeknek anyára és apára egyformán szüksége van.

Azokban a családokban, ahol a szülői felelősség és a feladatok jobban megoszlanak az anya és az apa között, ott a gyermekvállalási kedv is nagyobb.

Ezt a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (Kincs) megbízott elnöke mondta egy konferencián. Fűrész Tünde arra hívta fel a figyelmet, egyre több jel, adat és felmérés mutatja azt, hogy a magyar emberek, köztük a fiatalok házasságban, a gyermekek közös felnevelésében gondolkodnak és hisznek a családi értékekben.     

A Kincs elnöke a gyermekjogok nemzetközi napja alkalmából tartott rendezvényen a KSH felmérését ismertetve úgy vélte, bizakodásra ad okot, hogy a 40 év alattiak körében megduplázódott azoknak a száma, akik szerint a házasság élethosszig tart.     

Egy másik felmérésből pedig az derült ki, megkérdezettek 75 százaléka tartja fontosnak a szülői felelősségmegosztást.     

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete "A gyermeknek joga van anyához és apához" címmel megrendezett konferenciáján Fűrész Tünde arról is beszélt, hogy a szülők együttes szerepe a gyermeknevelésben nem csak demográfiai szempontból meghatározó, hanem azért is, hogy legyenek a fiatalok előtt példaképek.     

A Kincs elnöke a kedvező tendenciák között említette, hogy 2010 óta 22 százalékkal csökkent a válások száma, továbbá, ahol mégis elválnak a szülők, ott jelentősen - 3 százalékról 13 százalékra - nőtt a közös felügyeleti jog igénybevétele.     

Kitért arra is, hogy a 2011 és 2016 közötti időszakban 25 százalékról 22 százalékra csökkent az egyszülős gyereknevelő családok száma. Arról is beszélt, hogy - számos nemzetközi és hazai jogszabályi utalás mellett - a családok védelméről szóló nemzeti konzultáció egyik kérdése is annak fontosságára hívja fel a figyelmet, hogy a gyerekeknek joguk van szüleik gondoskodása mellett felnőni.     

Úgy vélte, egyéni körülmények, így például haláleset vagy válás felülírhatják ugyan a szülői gondoskodást, de az alapvető cél ezekben az esetekben is az, hogy a gyerekek így is "a vágyotthoz minél közelebbi, lehetőség szerint családi keretek között" élhessenek.     

Kardosné Gyurkó Katalin NOE elnöke fontosnak mondta, hogy milyen egy társadalom családképe. A család maga az élet, abban nevelkednek a jövő szülői, és nem mindegy, milyen mintákat visznek tovább a fiatalok - hangoztatta.     

A gyermeknek joga van mindkét szülőhöz; az anyához éppúgy, ahogy az apához, mert ez biztosítja fejlődését - mondta.     

Aquinói Szent Tamás teológus, filozófus gondolatát idézte, eszerint a szülőknek azért jár tisztelet, mert gyerekeik tőlük kapják az életet, valamint a testi és lelki gondoskodást, ami egyben a kötelességük is.     

A NOE elnöke szerint a családok védelméről szóló nemzeti konzultáción való részvétel mindenkinek jó alkalom lehet arra, hogy végiggondolja, milyen családkép fontos a szám

https://csalad.blogstar.hu/./pages/csalad/contents/blog/64527/pics/lead_800x600.jpeg
2018 a családok éve,családalapítás,családbarát,családbarát ország,családpolitika,családtámogatás,Közbeszéd,Szülők iskolája
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?