Blogolj!

Gyermekkel a munkahelyre? Simán!

Amikor a gyermek bölcsődéskorú lesz, és mindkét szülő dolgozna, akkor örök kérdés, hogy mi legyen a lurkóval. Az egyik legjobb megoldás ebben a kérdésben, a munkahelyi bölcsődék kialakítása.

Novák Katalin a nyíregyházi kórház udvarán – időközben meg is valósított – óvoda alapkőletételén

Minden családban elhangzik a kérdés: ha anya visszamegy dolgozni, mi lesz a gyerekkel? Hiába a folyamatos fejlődés és beruházások, bölcsődei helyből még mindig nincs elég, a magán intézményeket pedig nem mindenki tudja megfizetni. A megoldás nem bonyolult: még több családi, vagy munkahelyi bölcsődét kell kialakítani, s ezekre a kormány a Családok évében nagy figyelmet és jelentős összeget is fordít.

Ezek kialakítására, fejlesztésére pályázatot írtak ki, amelynek keretében családi bölcsődék kialakítására az egész országból, munkahelyi bölcsődék létrehozására pedig a közép-magyarországi régióból lehet pályázni, utóbbi esetében bővítésére, valamint eszközbeszerzésre is igényelhetnek pénzt a jelentkezők. A pályázat benyújtási határideje 2019. január 31., önrész nem szükséges, a támogatás pedig nem visszatérítendő. Az elnyerhető támogatás összege férőhelyenként 800 ezer forint, hét férőhelyes csoportonként pedig 5,6 millió forint.

A munkahelyi bölcsőde egyébként zseniális találmány. A szülők valamelyike reggel együtt indul el a gyerekkel, bemennek ugyanazon a kapun, a kicsit beviszi a szülő az bölcsődébe, majd bemegy a másik épületbe, dolgozik nyolc órát, majd felveszi a lurkót és már mennek is együtt haza. Ez is erősíti a gyermek és a szülő közötti kapcsot.

Amúgy ma Magyarországon minden olyan településen kötelező a bölcsőde kialakítása, amelyen legalább 40, a korosztályba tartozó gyermek él, vagy legalább öt család igényli az intézmény kialakítását. Az önkormányzatok úgy is teljesíthetik a bölcsődei ellátásra vonatkozó kötelezettségüket, hogy szerződnek egy családi bölcsődével, amelyekből már ezer működik országszerte.

(A bejegyzés az EMMI támogatásával készült.)

https://csalad.blogstar.hu/./pages/csalad/contents/blog/61709/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?