Blogolj!

Váratlan hatás a CSOK-tól

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK, korábbi formájában “szocpol") egy Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás, új lakás vásárlásához vagy építéséhez, valamint használt lakás vásárlásához vagy bővítéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás.

Amely sajnos nem hozta el a várt demográfiai robbanást, ám nem is volt teljesen hasztalan, hiszen teljesen más módon bolygatta meg az ingatlanpiacot, és komoly előrelépést jelentett.

Mert ha elosztjuk a folyósított összeget az igénybe vevők számával, akkor kiderül, hogy az átlagos támogatási összeg 3 millió forint körüli, ami azt jelenti, hogy sokkal többen vették igénybe az egy vagy két gyermek után járó CSOK-ot, mint a három gyermek után járót. Ez pedig azt jelenti, hogy tízezer gyermek élete folytatódhat jobb körülmények között, mert a szülők ezt a lehetőséget kihasználva új, nagyobb, kényelmesebb lakásba költözhettek.

Tehát tagadhatatlanul előrelépés történt, viszont ha a kormánynak továbbra is az a célja, hogy a jelenleg tervezett babáknál tízezer számra több szülessen, akkor folytatni, sőt: bővíteni szükséges a CSOK-ot.

Balla Ákos, a Balla ingatlan tulajdonos-ügyvezetője, a BKIK Ipari Tagozatának tagja így foglalta össze: a támogatás végül nem elsősorban a gyermekvállalási kedvet ösztönözte, hanem abban segített, hogy a kétgyermekes családok lakhatási körülményei kedvezőbbé váljanak.

A témáról részletesen is meghallgathatják Balla Ákost a BKIK Kamarai Napok keretében rendezendő Ipar és Kereskedelem Napján október 18-án a Hungexpo B pavilonjában (1101 – Budapest, Albertirsai út 10.)

https://csalad.blogstar.hu/./pages/csalad/contents/blog/61180/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?