Blogolj!

Figyeljünk oda gyermekeink lelki egészségére!

Egy nemzetközi tanulmány szerint a mentális betegségek 10 és 30 éves kor között kiemelkednek gyakoriságukkal a szomatikus betegségek közül, 10 éves kor felett pedig gyakrabban fordulnak elő, mint az összes többi gyermekgyógyászati betegség együttvéve.

Illusztráció: pixabay.com

A Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezésére 1992 óta minden év október 10-én emlékeznek meg a Lelki Egészség Világnapjáról. A Világszövetség 1948-ban alakult az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, megfelelő kezelésének, a mentális zavarokban szenvedők gondozásának és a mentális egészség javításának elősegítése céljából. A lelki egészség világnapjának célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc, a lelki egészség középpontba állításával.

Magyarországon 1994 óta tartanak rendezvényeket a Lelki Egészség Világnapja alkalmából, ezúttal október 9-én, kedden tartottak gyermekpszichiátriai szakmai konferenciát és szakmai fórumot Budapesten az Állami Egészségügyi Ellátó Központ konzorciumi partnereinek részvételével.

A WHO Atlas projektje szerint a gyermek és serdülő mentálhigiénés ellátás egyik legnagyobb akadálya, hogy az elsődleges másodlagos és harmadlagos prevenció színterei egymástól izoláltan működnek, nincs közöttük kommunikáció, így egyik rendszerből a másikba csak nehezen kerülnek át a gyerekek. Nemzetközi tanulmányok alapján a mentális betegségek 10-30 éves kor között kiemelkednek gyakoriságukkal a szomatikus betegségek közül, 10 éves kor felett már gyakrabban fordulnak elő, mint az összes többi gyermekgyógyászati betegség együttvéve.

Az egészségügyi ellátórendszer infrastrukturális feltételei Magyarországon elégtelenek a gyorsan változó mentálhigiénés kockázati tényezőkre adandó válaszokhoz viszonyítva és ez különösen igaz az ország hátrányos helyzetű megyéiben és járásaiban. A gyermek- és ijfúságpszichiátriai ellátást az ország felnőtt pszichiátriai ellátásának egyötödét teszi ki, ezért ennek eléréséhez hazánkban jelentős mértékben szükséges a gyermek és ifjúságpszichiátriai ellátás infrastruktúrája és a humán erőforrásának fejlesztése.

Ennek érdekében jött létre a 6 milliárd forint összköltségű Gyermek- és ifjúságpszichiátriai addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztésére irányuló projekt, amelynek célja a 18 év alatti lakosság lelki egészségi állapotának javítása. A projekt keretében aktív gyermekpszichiátriai fekvőbeteg-osztályokat vagy gyermekpszichiátriai részlegeket alakítanak ki Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Szolnokon - erről számoltak be a projekt megvalósításában közreműködő szakemberek a budapesti szakmai fórumon.

Pécsett és Szegeden a meglévő fekvőbeteg-ellátás korszerűsítése és kapacitás-bővítése történik meg, amellyel országosan megújul a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátások rendszere. A sajátos ellátási igényű, zavart, esetleg drogfogyasztás miatt vagy más okból agresszív fiatalkorú páciensek ellátására úgynevezett emelt biztonságú gyermekpszichiátriai ágyakkal bővülnek a győri, miskolci, nyíregyházi, debreceni, szolnoki, szegedi és pécsi intézmények, továbbá a járóbeteg-ellátási és gondozási munka fejlesztése érdekében komplex járóbeteg-ellátó egységek bővítése vagy létrehozása valósul meg Zalaegerszegen, Veszprémben, Székesfehérváron, Nyíregyházán, Fehérgyarmaton, Debrecenben, Szolnokon, Kecskeméten, Szegeden és két pécsi helyszínen.

A rendezvény előtt Vitályos Eszter, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára tartott sajtótájékoztatót a gyermekek lelki egészségének megőrzését szolgáló kormányzati intézkedésekről, a fórum résztvevői pedig ismertették a kiemelt projekt átfogó és rendszerszintű céljait, továbbá beszámoltak a 13 helyszínen megvalósuló infrastrukturális fejlesztések szakmai hátteréről.

https://csalad.blogstar.hu/./pages/csalad/contents/blog/61192/pics/lead_800x600.jpg
gyermek,gyermekkor,lelki egészség
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?