Blogolj!

Családi összefogással finanszírozhatóak a felsőoktatási tanulmányok

Kecskés István

Fel is vették a gyereket az egyetemre, meg nem is, mert az államilag támogatott képzésre nem került be, de az önköltségesre igen. Viszont nincs pénzünk. Mi legyen?

Ez több családban is dilemma, hiszen az azért csak jó lenne, ha tanulna a gyerek, persze a nincsből nem lehet finanszírozni a képzést. Ilyenkor nem nagyon van más választás: hitelt kell felvenni. De melyiket? A bankpiac tele van ilyen termékekkel, de ezek persze nem a diákokra, vagy az oktatásra szabottak. Lényegében egyetlen ilyen ajánlat van, mégpedig a Diákhitel, amelyből már kétféle is igényelhető.

A kormány a közelmúltban kamatmentessé tette a képzésre felvett Diákhitel2-t, vagyis ebben az esetben csak a felvett összeget kell visszafizetnie a hallgatónak, vagy a családjának. Ezzel együtt emelkedett  a Diákhitel1 keretében felvehető összeg: már akár havi 70 ezer Ft-ot is kérhetnek a hallgatók, egy összegben tanulmányi félévenként pedig 350 ezer Ft-hoz juthatnak hozzá. Külföldi részképzés (például Erasmus félévek, AIESEC) esetén, két félévig terjedő időre, a normál Diákhitel1 kétszeresét lehet igényelni, amely egy félévre akár 700 000 Ft-ot, egy teljes tanévre 1 400 000 Ft-ot jelenthet.

Fontos módosítás az is, hogy már idősebbek is elkezdhetik ezzel a segítséggel a tanulást, hiszen már 45 éves korig igényelhető a Diákhitel. Ezzel együtt a törlesztés legkésőbbi megkezdésének életkori határa is változik, szintén 40 évről 45 évre nő. A kormány döntése szerint az alap- és mesterképzés tanterve szerint hivatalosan magyar nyelven oktatott ismeretek nem magyar nyelven történő oktatásáért fizetendő térítési díj is finanszírozható a Diákhitel2 összegéből. A rokkantsági, rehabilitációs ellátásban és járadékban részesülő hitelfelvevők célzott kamattámogatást kapnak, ami azt jelenti, hogy tartozásuk nem növekszik ez idő alatt, az Állam a Diákhitel1-re rakódó kamatot megfizeti helyettük.

Vagyis számtalan formában nyújt megoldást a Diákhitel azoknak a családoknak, amelyek önerőből nem, csak segítséggel tudják finanszírozni a gyermek felsőoktatási tanulmányait.

(Készült a Diákhitel Központ Zrt. támogatásával.)

https://csalad.blogstar.hu/./pages/csalad/contents/blog/58097/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?