Blogolj!

Családtámogatás felsőfokon: 3-4 ezer új bölcsődei férőhely

Az idén 20 milliárd forinttal támogatja a kormány új bölcsődei férőhelyek létrehozását, az összegből 3-4 ezer új hely jöhet létre - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin közölte, a 20 milliárd forintos keretösszegre háromféle pályázaton keresztül jelentkezhetnek majd önkormányzatok, valamint egyházi és civil fenntartók.

A Pest megyére koncentráló 4,5 milliárd forintos, hazai forrású kiírás már megjelent, a pályázatokat szeptember 10-től nyújthatják be az önkormányzatok - mondta az államtitkár.

A részletekről szólva ismertette:

„hagyományos bölcsőde építése vagy bővítése esetén 60 és 400 millió, meglévő önkormányzati ingatlan férőhelybővítése érdekében végzendő átalakításra 10 és 100 millió forint közötti összeget lehet igényelni. Mini bölcsőde építésére, bővítésére, illetve meglévő ingatlan átalakítására 3 és 50 millió forintra lehet pályázni.”

Várhatóan még a nyáron megjelenik egy másik, szintén haza forrású, 4,5 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírás, amelyre az egész országból jelentkezhetnek önkormányzatok új bölcsőde vagy mini bölcsőde létrehozására.

Szeptemberben félmilliárd forint keretösszegre jelentkezhetnek egyházi vagy civil fenntartók családi bölcsőde, valamint a közép-magyarországi régióban munkahelyi bölcsődék létrehozására - tette hozzá az államtitkár.

További 10 milliárd forintos keretből a területi operatív programok átcsoportosításával valósulnak meg bővítések az ország középső részén kívül eső térségekben.

A kormány folyamatosan bővíti a bölcsődei hálózatot, mert úgy véli, a fejlett bölcsődei rendszer hozzájárulhat ahhoz, hogy bátrabban alapítsanak családot a fiatalok. Novák Katalin emlékeztetett:

„2017-ben átalakítottuk és rugalmasabbá tettük a rendszert, előírtuk ugyanis: minden olyan településen gondoskodni kell bölcsődei ellátásról, ahol negyvennél több három év alatti gyermek él, vagy van legalább öt olyan gyerek, akinek a szülei igénylik ezt az ellátást. Azóta már négyféle ellátástípus közül választhatnak a szülők: a hagyományos mellett mini, családi és munkahelyi bölcsődék is létrejöttek.”

Az államtitkár ismertette:

„2010-ben még csak 32 516 bölcsődei férőhely volt, ez a szám mostanra 48 ezerre emelkedett, a cél pedig az, hogy 2020-ra 60 ezer hely legyen az országban. Az elmúlt években jelentősen emeltük a bölcsődében dolgozók fizetését és az intézmények finanszírozását is, a jövő évi költségvetésben például az idei összeg két és félszerese áll rendelkezésre.”

 

1
https://csalad.blogstar.hu/./pages/csalad/contents/blog/56112/pics/lead_800x600.jpg
2018 a családok éve,bölcsőde,családbarát ország,Közbeszéd,novák katalin,orbán kormány
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-07-26 08:43:37
Ez nagyon dicséretes !
Milyen kár, hogy Szegeden Botka (bukott vörös) Lacika vezérletével az utóbbi időkben sorra zárták be a bölcsődéket és az óvodákat !!!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?