Blogolj!

Családbarát Európáért szállnak síkra

Pintér M. Lajos

Hiszen Magyarország és a kontinens jövője a családok erejében rejlik.

Fotó: pixabay.com

„Családbarát Európa” megvalósulását szorgalmazta IX. Családkongresszusán a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE).

A kongresszuson elsőként vetette fel a NOE a „Családbarát Európa” gondolatát. A magyar civil szervezet kezdeményezésével kapcsolatban az ENSZ, a Nemzetközi Családfejlesztési Szövetség (IFFD), a Szülők és Családsegítők Nemzetközi Szövetségének képviselői, valamint Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért vezetője fejtették ki szakmai véleményüket.

A szombaton véget ért kongresszus nyitó előadását Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tartotta. A szakmai tanácskozáson spanyol, lengyel és litván családszervezetek képviselői mellett határon túli magyar családszervezetek is részt vettek. A rendezvényre hatszáz nagycsaládos látogatott el az ország minden szegletéből – írja az MTI.

A „Családbarát Európa” koncepciójának élharcosaként a magyar kormány határozott célja, hogy hazánk valóban családbarát országgá váljon: természetes legyen a generációk együttélése, valamint a családok a támogatása. Ezért ősszel a nemzeti konzultációban arról is kérdezik majd az embereket, hogy a családpolitikában merre haladjon tovább, milyen eszközökkel támogassa a gyermekvállalást és nevelést.

Novák Katalin államtitkár korábban elmondta: visszajelzéseket várnak majd például a főállású anyaság kérdésében, a munka és család egyensúlyának megteremtésében, a családbarát közigazgatás, közgondolkodás kialakításában, valamint a felelős gyerekvállalásra és családi életre nevelés témájában is. Emlékeztetett, az összmagyarságot évtizedek óta érinti a demográfiai krízis, aminek megoldása az egyének kezében van, hiszen

„a gyermekvállalás a legszemélyesebb közügy”.

A kihívásra a magyar modell szerint az a válasz, ha nem külső erőforrásokra támaszkodik az ország, hanem megerősítik a családpolitikát. A kormány pedig nem áll meg az országhatárnál, ezért támogatja a határon túli magyar családokat babakörvénnyel és anyasági támogatással.

https://csalad.blogstar.hu/./pages/csalad/contents/blog/55623/pics/lead_800x600.jpg
családbarát ország,családpolitika,családtámogatás,EMMI,nagycsaládosok,novák katalin
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?