3867 főre nőtt a fertőzöttek száma
A szombati koronavírus-mérleg Magyarországon: 26 új fertőzött és 7 halott. Az aktív fertőzöttek száma viszont tovább csökkent.
Blogolj!

Még megdöbbentően sok a gyermektelen, sőt, magányos ember!

Családtámogatás: a főállású anyaságtól a családbarát közigazgatásig. A kormány célja, hogy a családközpontú, demográfiai szempontokat szem előtt tartó gondolkodás az élet minden területén - politikában, oktatásban, gazdaságban, tudományos világban - jelenjen meg!

Erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszélt a Jövőnk a gyermek - párbeszéd a családokért című konferencián.

Novák Katalin az Összefogás a gyermek- és családbarát Magyarországért szakértői műhely rendezvényén kiemelte:

„Azt szeretnénk, ha Magyarország előbb-utóbb valóban családbarát országgá válna, és természetes lenne a generációk együttélése, valamint a családok a támogatása. Ezért ősszel a nemzeti konzultációban arról is kérdezzük majd az embereket, hogy a családpolitikában merre haladjanak tovább, milyen eszközökkel támogassák a gyermekvállalást és nevelést.”

A részletekről szólva elmondta, várják majd a visszajelzéseket például a főállású anyaság kérdésében, a munka és család egyensúlyának megteremtésében, a családbarát közigazgatás, közgondolkodás kialakításában, valamint a felelős gyerekvállalásra és családi életre nevelés témájában is.     

Novák Katalin emlékeztetett:

„Az összmagyarságot évtizedek óta érinti a demográfiai krízis, aminek megoldása az egyének kezében van, hiszen a gyermekvállalás a legszemélyesebb közügy".     

Magyarországon jó a helyzet, mivel a magyar fiatalok házasságban szeretnének élni és átlagosan legalább két gyereket terveznek. Ugyanakkor rosszul is áll az ország, mert nem születik meg minden tervezett gyerek - mondta az államtitkár.     

Azt hangoztatta, hogy a kihívásra a magyar modell szerint az a válasz, ha nem külső erőforrásokra támaszkodik az ország, hanem megerősítik a családpolitikát.     

„A kormány pedig nem áll meg az országhatárnál, ezért támogatja a határon túli magyar családokat babakörvénnyel és anyasági támogatással”

- fűzte hozzá Novák Katalin.     

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője arról beszélt:

„mindenkinek joga eldönteni, hogy vállal-e gyereket, a politikának azonban lehetőségeket kell teremtenie ehhez.”     

A legfontosabb feladatnak a közgondolkodás formálását nevezte, hogy a családot mint intézményt megerősítsék, és a társadalmat gyerekbaráttá alakítsák. Ennek érdekében erősítenie kell a közösségeket a terjedő individualizmussal szemben - tette hozzá.     

A politikus ismertetett egy a KDNP frakciója által megrendelt felmérést is, amely szerint 35-45 év közötti 1,6 millió ember 41 százaléka gyermektelen, jelentős részük pedig magányosan él. Ennek okaként a megkérdezettek anyagi okokra, párkapcsolati problémákra, a munka és magánélet összeegyeztetésének nehézségeire, valamint az otthonteremtés problémáira hivatkoznak.     

Az anyagi helyzeten próbálnak béremeléssel, munkahelyteremtéssel, a családi otthonteremtési kedvezménnyel változtatni, a párkapcsolati problémákba azonban a pártpolitika és kormányzat nem tud beleszólni - jegyezte meg.     

Úgy fogalmazott, a minőségi párkapcsolatokat meghatározza a "kibocsátó család" légköre, de szükség van hozzá bizalomra, bátorságra, elköteleződésre és áldozatvállalásra is.     

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) megbízott elnöke az intézmény célkitűzései között említette, hogy minél több gyerek szülessen, harmonikusan működjenek a családok, erősödjön a családok jóléte, és differenciált megoldások jöjjenek létre a különböző helyzetben lévő családok segítésére.     

Szólt arról is, hogy a Kopp Mária által alapított népesedési kerekasztal javaslatai közül a kormány már néhányat - gyed extra, napközbeni ellátás, családi típusú adózás, családi életre nevelés - bevezetett, van még azonban feladata például az atipikus foglalkoztatás erősítése, valamint a családok lelki egészségfejlesztése terén.

https://csalad.blogstar.hu/./pages/csalad/contents/blog/54484/pics/lead_800x600.jpg
2018 a családok éve,anyasági támogatás,családalapítás,családbarát,családbarát ország,Családi erszény,családok éve,családpolitika,családtámogatás,csok,gyermekvállalás,Közbeszéd,novák katalin,orbán kormány
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?