A család is lehet karrier vagy életút

Pintér M. Lajos

Tanulnunk kell belőle: manapság Európában azokban az országokban születik sok gyermek, ahol dolgoznak a nők.

A kormány a családpolitikájában igyekszik azt a szempontot érvényesíteni, hogy a család és a karrier ne egymást kizáró, hanem egymást segítő, támogató elem legyen az emberek életében – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család és ifjúságügyért is felelős államtitkára egy a témában rendezett budapesti konferencián.

Novák Katalin az ezt segítő intézkedések között felsorolta a gyed extra bevezetését, a gyes harmadik évének a visszaadását, a bölcsődeépítési programot, a bölcsődei rendszer szabályozásának átalakítását, azaz az új típusú, rugalmasabb bölcsődei formák létrehozását, valamint a bölcsődei dolgozók béremelését. Idéntől átálltak a feladatalapú finanszírozásra, amely azt jelenti, hogy a településeknek ma kevésbé vagy nem ráfizetéses egy bölcsőde működtetése. A költségeket finanszírozzák az önkormányzatoknak – tette hozzá az államtitkár.

Novák Katalin a Három királyfi, három királylány mozgalom által a házasság hetében, a Családok éve 2018 programsorozat keretében szervezett Család és karrier? című konferencián kiemelte azt is, hogy a bevezetett támogatásokkal kapcsolatban igyekeznek elérhetőbbé tenni az információkat és egyszerűbbé tenni az ügyintézést. Példaként említette, hogy a családi otthonteremtési kedvezménynél eddig 23-féle papírt kellett leadni az igényléskor, most akár 4-5 is elég lehet. Beszélt arról is, hogy országszerte helyi központok segítik majd a nők rugalmas foglalkoztatását, ezek a következő hetekben nyílnak meg.

Helyi központok a nők foglalkoztatásáért

Kiemelt cél a gyerekvállalás előtt álló, illetve a szülés után a munkaerőpiacra visszatérni vágyó nők segítése. Heteken belül megnyílnak a nők elhelyezkedését és rugalmas foglalkoztatását segítő első helyi központok Magyarországon.

A család is lehet olyan életút, karrier, amelyet valaki magának választ. A főállású anyaság arról szól, hogy valaki úgy dönt: a családját tekinti a karrierjének

– mutatott rá Novák Katalin, hozzátéve: van még teendő azért, hogy a család valódi karrier lehessen, amikor az ember úgy tud kiteljesedni, hogy közben nem kell lemondania bizonyos dolgokról, illetve választását „a lehető legtöbb formában” ismerik el.

A rendezvényen elhangzott: manapság Európában azokban az országokban születik sok gyermek, ahol dolgoznak a nők. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy alapvetően a munkavállalók és foglalkoztatottak vállalnak gyereket, ugyanis ehhez kell anyagi stabilitás – szögezte le Spéder Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója.

Jó hírként értékelték a résztvevők, hogy friss felmérések szerint a fiatal magyar értelmiségi generáció értéknek tekinti a családot.

https://csalad.blogstar.hu/./pages/csalad/contents/blog/48548/pics/lead_800x600.jpg
családbarát munkahely,családok éve,EMMI,három királyfi, három királylány mozgalom,házasság,munkaerőpiac,nők,novák katalin
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?