Blogolj!

A házasság reneszánszát éli

Pintér M. Lajos

A magyar fiatalok bátrabban mernek tervezni, kiszámíthatóbbnak, biztonságosabbnak érzik a jövőjüket, ezért emelkedik a házasságkötések száma.

A házasság nem ment ki a divatból, Magyarországon reneszánszát éli, a fiatalok bátrabban mernek tervezni, kiszámíthatóbbnak, biztonságosabbnak érzik a jövőjüket – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán egy csepeli sajtótájékoztatón, amelyen egy civil szervezet azt ünnepelte, hogy egy éve indította el jegyescsomagját.

Novák Katalin emlékeztetett, hogy míg 2002 és 2010 között drámaian, 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, addig 2010-ről 2016-ra 46 százalékkal emelkedett. Ezzel párhuzamosan csökkent a válások száma, ez pedig azt jelzi, hogy a házasságok egyre stabilabbak, kevésbé esnek szét, mint korábban. Eközben több friss felmérés is azt igazolja, hogy a fiatalok házasságban, családban, gyerekekkel képzelik el a jövőjüket. A kormánynak ezért is feladata, hogy kiemelten támogassa a családokat, különösen idén, a családok évében – fűzte hozzá.

Az államtitkár a fiatal párokat érintő kormányzati intézkedések közül kiemelte a 2015-ben bevezetett házassági adókedvezményt, amelyre eddig 4,8 milliárd forintot fordítottak. Hozzátette: azóta módosították a havi nettó 5 ezer forintos kedvezményt, így az már két évig jár a fiatal házasoknak. Ez az összesen 120 ezer forintos „nászajándék” a gyermekvállalás idejétől függetlenül jár a házasságkötést követő naptól a pároknak. Az adókedvezményt a munkáltatójuknál igényelhetik azok a fiatalok, akik közül legalább az egyiknek ez az első házassága.

Kitért arra, hogy a kormány a családtámogatások mindegyikét megőrzi, illetve tovább bővíti. Ha bizalmat kapnak az áprilisi országgyűlési választáson, akkor a következő évek is a családok évei lesznek – fogalmazott.

Tortával köszöntötték a jegyescsomag szülinapját.

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) csepeli rendezvényén a civil szervezet egy éve bevezetett jegyescsomagjáról számoltak be. A kezdeményezés lényege, hogy az önkormányzatokkal közreműködve megajándékozzák a házasságot tervező párokat. Király Nóra, a Ficsak alapítója, Újbuda alpolgármestere (Fidesz-KDNP) azt hangoztatta, hogy a civil szervezet elkötelezett híve a házasság intézményének, és annak, hogy ezekben minél több gyermek szülessen. Elmondta, az „útravaló jegyescsomagot” már 11 önkormányzatnál adják át az anyakönyvvezetők a házassági szándékukat bejelentő fiatal pároknak. Céljuk a csomaggal az, hogy a házasságokat megerősítsék, és hogy minél kevesebben váljanak el.

A jegyescsomag díszdobozában egyebek mellett egy jegygyűrűpárnát, egy „esküvői munkafüzetet”, a Jövőnk könyve – házasságra hangolva című könyvet, valamint az Emmi házasulandókat érintő tájékoztató kiadványait helyezték el. Újdonságként rövidesen egy „párkapcsolati tesztfüzetet”is kapnak a jegyespárok.

https://csalad.blogstar.hu/./pages/csalad/contents/blog/48507/pics/lead_800x600.jpg
adókedvezmény,családok éve,családpolitika,családtámogatás,EMMI,házasság,novák katalin
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?