Blogolj!

Helyi központok a nők foglalkoztatásáért

Pintér M. Lajos

Kiemelt cél a gyerekvállalás előtt álló, illetve a szülés után a munkaerőpiacra visszatérni vágyó nők segítése.

Heteken belül megnyílnak a nők elhelyezkedését és rugalmas foglalkoztatását segítő első helyi központok Magyarországon. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára ezzel kapcsolatban elmondta, a kormány kiáll amellett, hogy a család folyamatosan változó dinamikáját a munkáltatók rugalmas foglalkoztatással támogassák, ezért 13,3 milliárd forint európai uniós forrásból országszerte hat regionális központot és 67 helyi centrumot hoznak létre, amelyekben a gyerekvállalás előtt álló, illetve a szülés után a munkaerőpiacra visszatérni vágyó nőket is várják.

A centrumok helyi szinten nyújtanak segítséget a nők rugalmas foglalkoztatásához, képzéseket és tanfolyamokat szerveznek, továbbá összekötik a munkavállalókat és a munkaadókat. A kormány szeretné megadni a nőknek a választás szabadságát, ezért támogatják a gyerekükkel hosszabb ideig otthon maradó és a munkaerőpiacra hamarabb visszatérő anyákat is – hangoztatta Novák Katalin.

Kitért arra is, hogy az elmúlt években nőtt a nők foglalkoztatottsága Magyarországon, a kisgyermekeseké azonban nemzetközi összehasonlításban még alacsony. Egyre több cég felismeri viszont, hogy a munkavállalókért folyó versenyben előnyt jelenthet a rugalmas foglalkoztatás biztosítása – fűzte hozzá.

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben a kormány rengeteget tett a nők foglalkoztatásának növeléséért, 2010 óta 270 ezerrel nőtt a foglalkoztatott nők száma, a 15-24 éves nők körében pedig 25 ezerrel emelkedett, de még sok a teendő az atipikus foglalkoztatási formák terjesztésében.

https://csalad.blogstar.hu/./pages/csalad/contents/blog/48481/pics/lead_800x600.jpg
családbarát munkahely,családpolitika,EMMI,foglalkoztatás,munkaerőpiac,nők,novák katalin
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?