3867 főre nőtt a fertőzöttek száma
A szombati koronavírus-mérleg Magyarországon: 26 új fertőzött és 7 halott. Az aktív fertőzöttek száma viszont tovább csökkent.
Blogolj!

Erdély is a köldökzsinórba kapaszkodik

Pintér M. Lajos

Igen komoly az érdeklődés a 2018 elejétől a határon túlra is kiterjesztett köldökzsinór program iránt. Az anyasági támogatásra és a babakötvényre is több százan nyújtottak be kérvényt.

Kerekítő foglalkozás Kolozsváron. Fotó: MTI/Biró István

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkára Kolozsváron beszélt róla: még csak alig több mint egy hónap telt el azóta, hogy a határon túliak is igénybe vehetik a magyarországi családtámogatásokat, de máris látszik, hogy ez az egyik legnépszerűbb anyaországi program. Erdélyből már 423-an kérvényezték az anyasági támogatást, a babakötvényre pedig közel 200 kérvényt nyújtottak be.

Novák Katalin szerint a program az anyaország és a határon túliak közötti köldökzsinór megerősítéséről szól.

A köldökzsinór programnak két eleme van: az anyasági támogatás és a babakötvény. Bárhol a világon, ha magyar édesanyától, vagy magyar édesapától, vagy magyar szülőktől gyermek születik, jogosult a 64125 forintos anyasági támogatásra. A kérelmeket a magyar külképviseleteken lehet benyújtani legkésőbb fél évvel a gyermek megszületése után.

A babakötvényt a magyar gyerekek jövőjébe tett hosszú távú befektetésként mutatta be. Aki ezt igényli, a megszülető gyermeke számára nyitott számlán a magyar állam elhelyez 42500 forintos kezdőtőkét. Erre a számlára a szülők is befizethetik a gyermekük jövőjére szánt összegeket, amelyekhez a magyar állam kamattámogatást nyújt. A pénzhez a kedvezményezett gyermek 18 éves korában férhet hozzá.

„Tudni fogja, hogy ezt a megtakarítást egyfelől a szüleitől, másfelől az anyaországtól kapta”

– szögezte le.

Novák Katalin szerint elsőre talán soknak tűnhet a 18 év, amíg várni kell ahhoz, hogy a támogatást a kedvezményezett gyermek felhasználhassa, a családpolitika lényege azonban éppen a kiszámíthatóság, a tervezhetőség.

https://csalad.blogstar.hu/./pages/csalad/contents/blog/48316/pics/lead_800x600.jpg
anyasági támogatás,babakötvény,családpolitika,EMMI,köldökzsinór program,novák katalin
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?