Blogolj!

Digitális bevándorlók a gyermekek szexuális felvilágosításáért

Pintér M. Lajos

A szexualitás ma már nem lehet tabutéma, különösen, hogy gyermekeinket számos veszélyes, negatív hatás éri a digitális világban. Az EMMI kiemelt figyelmet fordít a területre.

Nagyon sok még a teendő a gyermekek szexuális felvilágosításának területén, hiszen ez sokáig tabutéma volt, sokszor még ma is az – ismerte el az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin úgy fogalmazott: a szülők, a pedagógusok és mások is tudják, hogy ezzel kezdeni kelleni valamit, de nincsen meg az a tapasztalat, amit a szüleiktől, nagyszüleiktől kaptak volna, az, miképp is kellene ehhez a kérdéskörhöz hozzáállni.

Mint mondta, a digitális, az internetes világnak köszönhetően óriási változás következett be ezen területen, sajnos azonban nem mindig a jó irányban, a gyermekeket veszélyek is fenyegetik. Novák Katalin külön is kiemelte, hogy a néhány éves kicsik kezébe is olyan telefont adnak, amelyek révén nemcsak a világ nyílik ki számukra, hanem

„kiengedtük őket egy kétszer négysávos autópályára” minden támasz és védelem nélkül.

A rengeteg pozitívum mellett ez a világ nagyon sok veszélyt is rejt.

Az államtitkár hangoztatta azt is, hogy a gyermekek ezen a területen bőven a felnőttek előtt járnak,

„mi kullogunk a nyomukban, próbálunk velük lépést tartani”, többen mondják, hogy ők digitális bennszülöttek, „mi meg digitális bevándorlók” vagyunk.

Hozzátette: a gyerekek a mobiltelefonon olyan szexuális tartalmakkal is találkoznak, amelyek többsége nem szerethető, nem a felvilágosítást szolgálja, hanem számukra feldolgozhatatlan, érzelemmentes pornográfiát, erőszakot mutat, és nagyon nehéz ezektől a hatásoktól megvédeni őket.

Novák Katalin az ERGO Európai Regionális Szervezet a TeenSTAR program meghonosítása Magyarországon a Transznacionális Együttműködések című projekt keretében című nyitókonferenciáján tartott előadást Miskolcon. A szervezet 2016 óta dolgozik a TeenSTAR nemzetközi szexuálpedagógiai személyiségfejlesztő program elterjesztésén magyar nyelvterületen. Az osztrák, német, felvidéki és erdélyi partnerekkel benyújtott pályázat eredményeként a Transznacionális Együttműködések projekt keretében indulhatott el Miskolcon és térségében a csütörtöki nyitókonferenciával a hároméves program, amelyben 9-19 éves fiatalokkal foglalkozó oktatókat képeznek. A projekt szervezői közölték: a legtöbb felmérés szerint a gyerekek többsége egyáltalán nem vagy csak felszínesen beszél szüleivel a szexualitásról. A TeenSTAR segítséget nyújt kérdéseik megválaszolásában, a program a szexualitást a testi, lelki, szellemi hatások egységeként közelíti meg.

https://csalad.blogstar.hu/./pages/csalad/contents/blog/47722/pics/lead_800x600.jpg
EMMI,novák katalin,szexuális felvilágosítás,szexualitás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?