Blogolj!

Mielőtt fellángolna a vita... Családközpontú adócsökkentések

Mielőtt fellángolna a vita szögezzük le: összehasonlíthatatlanul jobb körülmények között gazdálkodhatnak a családok napjaink Magyarországán, mint 2010 előtt. Ami persze - az előzmények ismeretében - logikus.

Hiszen már az első Fidesz-kormány – 1999-ben – családi adókedvezménnyel igyekezett javítani a családok helyzetén, amit az MSZP 3 (Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai) kormánya később jelentősen megkurtított. A szocialisták csak a háromgyerekeseknek biztosítottak adókedvezményt, számukra is pusztán gyermekenként 4000 forintos összegben... Az egy és kétgyerekes családok pedig semmilyen kedvezményt nem kaptak…

A szociálliberális kormányok által alkalmazott többkulcsos személyi jövedelemadó rendszer ugyanakkor 2010 előtt komoly terheket rótt a munkából élőkre. Az szja felső kulcsa 32 százalék volt, ami mindenkit – közel 250 ezer adózót – elért, aki havi bruttó 328 ezer forintnál többet keresett. Sőt, még a társadalombiztosítási járulék után is személyi jövedelemadót kellett fizetnie a munkáltatónak. Eközben a minimálbér adómentes volt.

A 2010-ben hivatalba lépő Fidesz-kormány véget vetett mindennek. Előbb 16, majd a jelenlegi 15 százalékosra csökkentette és egykulcsosra alakította a személyi jövedelemadó rendszerét. Az intézkedések nyomán az adóterhek mértéke a korábbihoz képest kevesebb mint a felére mérséklődött. Mindezek ellenére 150 milliárd forinttal több személyi jövedelemadó bevétel folyt be az államkasszába idén, mint 2010-ben.

A tények közé tartozik az is, hogy a családok kiemelt támogatása a Fidesz-KDNP kormány által kialakított gazdasági modell egyik alappillére. Ennek lényege, hogy az egy gyereket nevelők havi tízezer, a kétgyerekes családok havi 30 ezer, a háromgyerekesek pedig 100 ezer forint adókedvezményben részesülnek.

Csak azért szögeztük most mindezt le – mielőtt fellángolna a vita -, mert ezek a tények.

https://csalad.blogstar.hu/./pages/csalad/contents/blog/44626/pics/lead_800x600.jpg
adókedvezmény,családalapítás,családbarát,Családi erszény,családtámogatás,Közbeszéd,orbán kormány
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?