Elsöprő siker a CSOK!

Eddig csaknem ötvenezer családot támogattak a csok segítségével, 126 milliárd forinttal a program két évvel ezelőtti indulása óta.

Csaknem minden pénzintézetnél jelentősen nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylések száma az első öt hónapban, és többszörösére emelkedett a folyósított összeg is az egy évvel korábbihoz képest.

A trend is megfordult több banknál: az új lakás vásárlásához vagy építéséhez benyújtott kérelmek száma már meghaladja a használt lakásra beadottakét - derült ki az MTI-nek nyilatkozó pénzintézetek válaszaiból. 

A használt lakásokra beadott igénylések továbbra is legalább 60 százalékos arányt képviselnek a bankok többségénél, de a legtöbb kérelmet befogadó OTP-nél idén a támogatás 46 százalékát építésre, 27 százalékát új lakás vásárlásra igényelték, és csak 26 százalék szólt használt lakás vásárlására. A Takarék Csoportnál is több mint kétszer több kérelmet fogadtak be új lakásra, mint használtra idén az első öt hónapban.

Néhány példa a CSOk sikerére:

Az OTP Bank országosan mintegy 40 000-50 000 csok-kérelemre számít az idén, ami egy őszi jogszabályváltozás nyomán tovább növekedhet. Lázár János június közepén beszélt arról, hogy elkerülhetetlennek tartja a csok rendszerének felülvizsgálatát, mert sok esetben bürokratikusnak, nehézkesnek tartják az igénylést, másrészt a bankok nem feltétlenül a csokot ajánlják az igénylőknek, hanem inkább saját terméküket.

A bank januártól májusig összesen 12,17 milliárd forint támogatást folyósított, és 4285 csok-igénylést fogadott be, ami 13 százalékkal haladja meg a tavaly év hasonló időszakának adatait. Idén az átlagos igényelt támogatás 3,5 millió forint, az ehhez kapcsolódó átlagos hitelösszeg pedig 5,7 millió forint. Ez 2016-hoz képest 10 százalékos, illetve 25 százalékos növekedés - írták.

Az UniCredit Banknál is megfordult a trend, új lakáscélra összességében nagyobb összegű támogatást folyósítottak, mint használt lakásokra, bár a kérelmeknél várhatóan az idén is a használt lakáshoz kapcsolódók lesznek többségben a banknál. Csaknem 750 kérelmet regisztráltak az idén a pénzintézet tájékoztatása szerint, ami 45 százalékkal több a tavalyi év azonos időszakában benyújtott kérelmeknél, míg a folyósított támogatás összege mintegy 1,3 milliárd forint, ami időarányosan a tavalyi csaknem duplája.

Takarék Csoport az idei év első öt hónapjában 2260 kérelmet fogadott be és a tavalyi azonos időszaki csaknem háromszorosára, 6,9 milliárd forintra nőtt a szerződéskötések összege. Az átlagos szerződött hitelösszeg 3,42 millió forint, ami 154 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. A Takarék Csoportban idén legalább 8-10 ezer befogadott, illetve szerződött igénylésre és 20 milliárd forint folyósításra számít az otthonteremtési támogatásnál.

Az MKB Bank idén június 23-ig 630 igénylést fogadott be, ami csaknem kétszerese a tavaly azonos időszakinak. Jelentősen nőtt a folyósított támogatás összege is, 1,4 milliárd forintot tett ki az idén a tavaly első félévi 450 millió forint után. Idén 7,5 milliárd forint támogatást és hitelt igényeltek összesen, használt lakásra 60 százalékát, új lakásra 12 százalékát, míg építésre 28 százalékát. Az átlagos folyósított hitelösszeg 4,2 millió forint a banknál.    

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón elmondta: eddig csaknem ötvenezer családot támogattak a csok segítségével, 126 milliárd forinttal a program két évvel ezelőtti indulása óta.

https://csalad.blogstar.hu/./pages/csalad/contents/blog/39861/pics/lead_800x600.jpg
családbarát,Családi erszény,családtámogatás,csok,gyermekvállalás,Közbeszéd,novák katalin,orbán kormány
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?