Blogolj!

Családbarát brand létrehozásán dolgozik a kormány

A XXI. század a lehetőségek évszázada lesz a nők számára, ezt a kormány, többi között, a munkaerőpiac rugalmasabbá tételével igyekszik elősegíteni.

Ezt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára mondta a Figyelő című hetilap nők helyzetével foglalkozó csütörtöki konferenciáján.

A Nők évszázada című tanácskozáson az államtitkár hangsúlyozta, hogy a nemek egyenlősége, nem pedig egyformasága a cél. Novák Katalin a legnagyobb szabadságnak a döntés, választás lehetőségének szabadságát nevezte, tehát - fejtette ki - számára az, hogy a 21. a nők évszázada lehet, azt jelenti, hogy rendelkeznek és élnek ezzel a szabadsággal.

A felsőoktatásban való részvételt is ebből a szempontból emelte ki az államtitkár. Ismertetése szerint míg 1970-ben százezerrel több diplomás férfi volt, addig 2011-ben már a diplomás nők voltak 200 ezerrel többen, a tanulás által pedig szintén döntési lehetőséghez jutnak a nők.

Véleménye szerint a kormánynak, az államnak az esélyegyenlőség megteremtését illetően van teendője, felelőssége ezen a területen. A család és a munka egyensúlyának megteremtéséhez van szüksége a nőknek segítségre, hiszen annak sem a megteremtése, sem a fenntartása "nem könnyű kihívás". A kettő nem szembeállítható egymással, nem zárhatják ki egymást - érvelt a politikus.

A kormány célja, hogy a munkaerőpiacon is elősegítse ezt az egyensúlyt - folytatta. Ám míg a női munkanélküliség csökkenő tendenciája jó eredmény, addig a kisgyermekes anyák foglalkoztatási arányát, a részmunkaidő és általában a rugalmas munkaerőpiac meglétét illetően Magyarország az európai országok között "a sor végén kullog", ezen a téren tehát még nagyon sok teendőnk van - fogalmazott. A közigazgatásról sem lehet mondani, hogy rugalmas lenne, ezért ezen dolgozunk - fűzte hozzá.

A kormány ugyanakkor egyebek mellett a gyed extra bevezetésével, bölcsődefejlesztéssel, a munkahelyvédelmi akciótervvel vagy a családbarát munkahely díj megalapításával igyekszik választ adni ezekre a kihívásra - sorolta Novák Katalin. További példaként említette a Nők a családban és a munkahelyen elnevezésű fejlesztési programot, amelynek keretében regionális nőközpontok létrehozására pályázhatnak a települések.

Mindemellett dolgoznak egy családbarát brand létrehozásán is, amely azt jelentené, hogy az adott vállalatra, szervezetre általában igaz a családbarát szemlélet, nem pedig csak egy különálló jó gyakorlata van - tette hozzá az államtitkár.

https://csalad.blogstar.hu/./pages/csalad/contents/blog/38906/pics/lead_800x600.jpg
családbarát,Családi erszény,családtámogatás,gyermekvállalás,Közbeszéd,novák katalin,orbán kormány,részmunkaidő,Szülők iskolája
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?